top of page
Keresés
  • Szerző képePilcsik Tamás

Svájci gépjármű magyarországi forgalomba helyezése, vám és ÁFA, tudnivalók.

Svájc nem tartozik az Európai Unió tagországai közé, ezért az innen történő gépjárművek importálása teljesen más ügyintézést igényel, mintha az EU-n belül vásárolnánk. Az egyik legfontosabb tényező, hogy a gépjármű vételárán és magyarországi forgalomba helyezés költségén kívül vámot és ÁFA-t kell fizetni.

Svájci autó, motor forgalomba helyezése Magyarországon
Mekkora a vám és az ÁFA összege?

Az Európai Unión belül a vám összege egységes, bármelyik országban végezzük el, minden esetben a gépjármű vételárának vagy EURO TAX értékének 10%-át kell befizetnünk. A vámügyintézés, tehát a 10% vámköltség és az ÁFA megfizetése rendszerint egyszerre történik, azonban tekintettel az országonként eltérő ÁFA mértékére nem mindegy, hogy melyik orszában végezzük el az ügyintézést.


Mennyi ÁFA-t kell fizetni?

Amennyiben a teljes vámeljárást Magyarországon végezzük el, akkor a 10% vámköltségen felül 27% ÁFA-t kell megfizetni, amely összeg szintén a gépjármű vételárából vagy EURO TAX értékéből kerül kiszámításra. Németországban az ÁFA mértéke 19%, Ausztriában 20%, ezért ha külföldön intézzük a vámügyintézést, jelentős összeget spórolhatunk meg. Abban az esetben ha ezt megtettük, az eljárás során kapott határozatot, ÁFA és vám megfizetéséről szóló dokumentumot a magyarországi forgalomba helyezés során a Nemzeti Adó,- és Vámhivatalban be kell mutatni a regisztrációs adó ügyintézése alkalmával.


Milyen egyéb költségei vannak a Svájcból behozott gépjárműveknek?

Tekintettel arra, hogy Svájc nem EU-s tagállam, egy úgynevezett származás ellenőrzési eljárást kell elvégezni, amit bármelyik kormányablakban megtehetünk. Az eljáráshoz szükséges dokumentumok: - Svájci forgalmi engedély - Kétnyelvű adás-vételi szerződés vagy az eredeti adás-vételi, számla hitelesített fordítása Díja 10.900 HUF, átfutási ideje kb. 3-4 hét. Az eljárás során bemutatott dokumentumok alapján a magyar hatóság felkeresi a svájci hatóságot, ezt követően pedig postai úton fognak bennünket értesíteni, hogy a jármű származása tisztázott, a forgalomba helyezést engedélyezték.


ÁFA,- és vámmentes ügyintézés? Lehetséges!

Abban az esetben, ha a gépjármű Svájcban is saját tulajdonunkat képezte és megfelelünk bizonyos törvényi előírásoknak, ÁFA és vám megfizetése nélkül, azaz vámmentesen hozhatjuk be a járművet az Európai Unió területére. Milyen feltételei vannak a vámmentességnek? Lássuk: - Életvitelszerűen Svájcban tartózkodunk legalább 1 éve - A gépjármű a tulajdonunkban van legalább 6 hónapja - Kijelentkezünk Svájcból, tehát hazatelepülünk

A kinntartózkodásunk igazolásához az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

- Svájci személyi igazolvány vagy tartózkodás engedély - Közüzemi számlák bemutatása (tv, internet, telefon, villany számla, lakás bérleti szerződés) - Munkaszerződés (amennyiben rendelkezésre áll)

- Kilépő papírok (quantum)


Fontos! Amennyiben ÁFA,- és vámmentesen hoztuk haza a gépjárművet és 1 éven belül értékesítjük, utólag kell megfizetni az ÁFA,- és vám költségét.

24 637 megtekintés
bottom of page