top of page
Keresés
  • Szerző képePilcsik Tamás

Elektromos autó forgalomba helyezése Magyarországon

Hazánkban egyre több zöld rendszámos autóval találkozunk az utakon. Megosztóak a vélemények az elektromos hajtással működő gépjárművek létjogosultságáról, azonban ez a blogbejegyzés nem ennek a vitájáról fog dönteni.



Miben különbözik egy elektromos, adott esetben plugin-hybrid autó forgalomba helyezése a hagyományos benzin vagy dízel üzemű autókhoz képest?


Az ügyintézés tekintetében szinte semmiben. A magyarországi forgalomba helyezés folyamata teljesen ugyanaz. Először le kell vizsgáztatni a gépjárművet, érvényes külföldi műszaki esetén elég csak honosítani azt. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a gépjármű nem rendelkezik érvényes külföldi műszaki vizsgával, érintésvédelmi vizsgálatot kell csináltatni a gépjárműre az NKH-s műszaki vizsga előtt.

Ezt követően jön az eredetiség vizsgálat, mely teljesen elektromos gépjárművek esetében 17.000 forint, plugin-hybrid autóknál 17.000 és 20.000 forint közötti költséggel jár.





Az első lényeges különbség, hogy a zöld rendszámra jogosult gépjárművek után nem kell regisztrációs adót fizetni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a regisztrációs adóra vonatkozó eljárás alól felmentést kapunk. Ugyanúgy le kell folytatni az eljárást, mintha benzin vagy dízel üzemű gépkocsit szeretnénk forgalomba helyezni, csupán a NAV által kiállított regisztrációs adóról szóló határozaton 0 forint fog szerepelni. Ezt nevezzük nullás határozatnak.


Ha megkaptuk a nullás határozatot, a biztosítás kötést követően bármelyik kormányablakban kérelmezhetjük a gépjármű forgalomba helyezését. A második, számunkra is kedvező különbség, hogy a teljesen elektromos, illetve plugin-hybrid gépjárművek esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

Az illetékmentesség előnyeit természetesen csak azok élvezhetik, akik zöld rendszámra jogosult gépjárművet vásároltak. Ezen járművek közé tartoznak a zéró károsanyag kibocsátással bíró autók, a teljesen elektromos hajtású gépkocsik, illetve a belsőégésű motorral is felszerelt, de tisztán elektromos üzemmódban 25 vagy 50 kilométer megtételére képes autók.

1 841 megtekintés
bottom of page